Muzaffer ABAYHAN
BİYOGRAFİ
Mizah ve öykü yazarı Muzaffer Abayhan Ankara’da doğdu. Fatma Hanım ile çiftçi İbrahim Abayhan’ın oğludur. İlk Ortaokulu Ankara’da tamamladı. Ankara’da Aydınlıkevler Lisesinde öğrenim görürken Amerka Birleşik Devletleri’ne gitti ve bir süre burada yaşadı. 1980 yılında ülkesine dönen Muzaffer Abayhan, televizyon ve tiyatrolar için komedi oyunları kaleme aldı. “Olacak O Kadar” (TRT), “Laf Lafı Açıyor” (İnterstar ve Kanal D) ve “Melek Apartmanı” (Kanal D) gibi dizi ve televizyon programlarında yazarlık, oyunculuk ve şovmenlik yaptı. 1987’den bu yana serbest yazar olarak çalıştı. Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Yazar, İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir.
Biz Birbirimize Benzeriz adlı öykü kitabıyla 1983’te Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü ile 1984’te Akademi Kitabevi Öykü Başarı Ödülü’nü; Başkanın Demokrasisi adlı mizah ile de 1986’da Rıfat Ilgaz-Cide En İyi Mizah Ödülü’nü aldı. Yazar ayrıca, Her Aşkın Bir Şarkısı Vardır adlı öyküsü ile 1991 ve 1992 yıllarında Abdi İpekçi Aşk Öyküsü Yarışması Birincilik Ödülü’ne, Gereği Düşünüldü adlı oyunuyla 1990 ve 1991’de İsmet Küntay En İyi Oyun Yazarı Ödülü’ne layık görüldü (Yılmaz Erdoğan ile paylaştı).
Muzeffer Abayhan’ın ilk mizah öyküsü olan “Saksafon” 1987 yılında Gırgır dergisinde yayımlandı. Oyunlarından, Gereği Düşünüldü ve Beni Biraz Yönetir Misin? sahnelendi. Abayhan son dönem mizah edebiyatımızın tanınmış isimlerindendir. Toplumcu gerçekçi bir anlayışla mizah yaptığı ifade edildi. Eserlerinde, 12 Eylül sonrasında yaşanan demokratikleşme sürecini mizâhi bir dil ile anlatmaya çalıştı.