3 Mart 2024
DuyurularYazar DuyurusuYazarlar

Gülseli İNAL

Şair Gülseli İnal, İstanbul’da 1947 yılında dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Felsefe-Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Erken yaşta evlendi, iki çocuk sahibi oldu. 1991 yılında boşandı. 1981 yılında Yazko Edebiyat dergisinde ilk şiiri yayımlandı. Ardından Varlık, Gösteri, Yazko Edebiyat, Sombahar, Somut ve diğer dergilerde şiir ve denemeleri peş peşe yayımlanmaya başladı. 1985 yılında ilk kitabı Sulara Gönüllü Çağrı, (sanatçı Burhan Uygur’un şiirler için yaptığı desenlerle birlikte) yayımlandı. 1988 yılında Dolunay adlı eseri Şahin Kaygun tarafından beyazperdeye aktarıldı. Dolunay yurt içi ve yurt dışında birçok ödülü kazandı. Mor Çatı kadın sığınma evinin kurucuları arasındadır.

1996 yılında Tarık Günersel ile “şiir uzayı laboratuvarını kurmuştur. 21 Nisan’ın dünya şiir günü olarak kabul edilmesini önermiş, bu teklif 21 Mart olarak Türkiye PEN Yazarlar Birliği tarafından kabul ve edilmiş ve 1999 yılında UNESCO da bu günü “Dünya Şiir Günü” olarak kabul etmiş ve dünyaya duyurmuştur.  Türkiye Yazarlar Sendikası Üyesidir.

Eserleri

Sulara Gömülü Çağrı (1985)

Lale Sesiydiler ve Yoktular (1987)

Kalypso (Dolunay) (1988)