Gülce BAŞER
BİYOGRAFİ
Şair ve editör, Gülce Başer, 4 Eylül 1973 yılında Almanya, Neustadt am Rübenberge’de dünyaya geldi. Gülce henüz bir yaşındayken İzmir’e döndü. İzmir Hakimiyet-i Milliye İlkokulu, Bornova Anadolu Lisesi’ni ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Başer, 2011 yılında “1980-1983 Sıkıyönetim Döneminde Türk Şiiri” konulu teziyle Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsünde Modern Türkiye Tarihi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Başer yine aynı bölümde “1980’lerde Türk Şiirinde Siyasetin Dönüşümü” konulu teziyle 2016 yılında doktorasını verdi.
Başer’in şiirleri Varlık ve Yasakmeyve başta olmak üzere birçok dergide yayımlanmıştır. Uzun süre Yasakmeyve Dergisi’nin editörlüğünü yapan Başer aynı zamanda Varlık dergisinde “Şimdi Haberler”, Artfulliving.com’da “Çeviri Edebiyat Haberleri” bölümünü hazırlamıştır. Şiir, öykü, inceleme, söyleşi ve kitap tanıtım yazıları Varlık, Yasakmeyve, 221B, Pulbiber, Cumhuriyet Kitap, Eşik Cini, Siyahi, Heves, Şiir Saati, Duvar, Mühür, Peyniraltı Edebiyatı, Kara Kalem, Gazete Ege gibi gazete ve dergilerde yer almıştır. 2008 yılında ilk şiir kitabı Bir Delinin Gülcesi’ni yayımlayan Başer, eseriyle 2008 Cemal Süreya Seçici Kurul Özel Ödülüne değer görülür. 2015 yılında Bir Ceset Bir Söz ile Dünya Kitap Altın Yaprak Yılın Polisiye Romanı ödülünü kazanmıştır. Hanımefendi Kızıldır ve Bir Ceset Bir Söz Radikal Kitap tarafından “Yılın 52 Kitabı” listesinde yer almıştır. Gülce Başer’in şiirlerinde birçok temayı işlediği görülür. Siyasetten kadın erkek ilişkilerine kadar geniş bir konu yelpazesi söz konusudur. Başer’in ısrarla lirikle anti-lirik unsurları bir arada yaşatmayı denediği yoğun ironik şiirinde kelimeleri metin içerisinde konumlandırış ve kullanış biçimi ayrıca ön plana çıkmaktadır. Kadınlığın yüzleşen ve lafını esirgemeyen halini temsil ettiği şiirin yanı sıra diğer türlerde de eserler veren Başer’in, Bir Ceset Bir Söz adlı polisiye romanı ve Yanığı Bulmak onun kurgudaki varlığını da gösterir niteliktedir.
Kültürlerarası Şiir ve Çeviri Akademisi’nin kurucu üyelerinden olan Başer burada da birçok etkinlik düzenlenmesini sağladı ve genel sekreterlik görevini üstlendi. P.E.N. ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir.