3 Mart 2024
DuyurularYazar DuyurusuYazarlar

Bedri BAYKAM

1957 yılında Ankara’da doğan Bedri Baykam, ressamdır. 1957 yılında CHP milletvekili Dr. Suphi Baykam ve Yüksek Mimar Mühendis Mutahhar Baykam’ın ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 2 yaşında resim yapmaya başlayan Bedri Baykam’ın yeteceği çok küçük yaşta fark edilmiştir. Altı yaşında Ankara, Bern ve Cenevre’de ilk eserlerini sergiledi. Harika çocuk olarak tanımlandığı 1960’lı yıllarda Avrupa ve Amerika’nın birçok sanat merkezinde sürekli olarak sergiler açtı, büyük ilgi gördü. İstanbul Fransız Lisesi’ne devam eden Bedri Baykam 1975 yılında Paris’e taşınarak burada yaşamaya karar verdiğini duyurdu. Sorbonne Üniversitesi’nde işletme ve ekonomi eğitimi gördükten sonra aynı fakülteden master yaptı. Paris’te aynı süreç içinde L’Actorat isimli özel okulda aktörlük tahsili de yaptı. Baykam 1970’li yıllar boyunca aynı zamanda Türkiye Şampiyonaları’nda önemli dereceler alan bir tenisçi oldu. 1980 yılında ABD’ye taşınma kararı alan Bedri Baykam, 1984’e kadar California College of Arts and Crafts’de resim ve sinema eğitimi gördü. 1987 yılına kadar Amerika’da kalan Baykam, bu süre içinde de San Francisco, New York, İstanbul ve Paris’te birçok sergiler açmaya devam etti. 1987’de atölyesini İstanbul’a taşıyan Baykam, bugüne kadar 100 kişisel sergi açtı, birçok grup sergisine katıldı, birçok kısa metrajlı film ve video filmleri çekti, kısa ve uzun metrajlı filmlerde aktörlük yaptı.
Bedri Baykam UNESCO IAA Uluslararası Sanatçılar Derneği ve Bu derneğin Türkiye Ulusal Komitesinin Dünya ve Ulusal Başkanlığını 2015’ten beri Başkan olarak yönetmektedir. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir.

Yayınlanmış Kitapları

• Boyanın Beyni – 1990