3 Mart 2024
DuyurularYazar DuyurusuYazarlar

Arslan BAYIR

Şair ve yazar Arslan Bayır, 10 Nisan 1958, Bayır köyü / Alanya / Antalya doğumlu. İlkokulu Bayır’da, orta ve liseyi Alanya’da bitirdi. Denizli Eğitim Enstitüsü (1978) mezunu. Bir süre Alanya’da özel sektörde (1975-78) çalıştı. Daha sonra Adıyaman (1979-83), Bartın (1983-86) ve Adana’daki (1986) MEB’e bağlı okullarda öğretmenlik yaptı.

Şiir ve yazıları, 1972’den itibaren Cumhuriyet, Siyah Beyaz, Hürriyet, Vatan, Yeni Ortam, Demokrat Alanya, Yeni Alanya (1972-96), Bizim Alanya (1993-96), Yeni Soluk (1991-96), Yeni Adana (1992-96), Bartın, Ekspres, Hür Gerze, Devrek Postası gibi yerel ve ulusal boyuttaki gazetelerde ve Aykırısanat (1992-96), Maki, Tını, Damar, Kuzeysu, Kıyı, Çalı, Broy, Somhaber, Kardelen, Beşparmak, Bay (Yogoslavya), Şafak (Yunanistan), Türk Sözü (Moldova), Sanat Edebiyat, Simav Anadolu, Sarı Zeybek, Berfin Bahar, Çağdaş Türk Dili, Duygu Seli, A- Edebiyat, Samsun Sanat, Amik, Güneysu, Kırk Ambar, Kimsesiz, Ana, Sevgi Pınarı, Yankı, Başkent, Sanat ve İnsan, Uzak, İspinoz, Orbita, Öğretmen Dünyası, Abece, Öykü Şiir,Tay, Mavi Dergi, Mavi Yeşil, Amik, Karalama Defteri, Akköy gibi dergilerde yayımlandı. 1992 yılından itibaren arkadaşlarıyla birlikte, kurucuları ve yayın kurulu üyeleri arasında yer aldığı Aykırısanat dergisini çıkardı.

1997 yılında Filiz kitabı ile  KKTC’de yayımlanan Mısra-lık dergisinin şiir yarışmasında Kıbrıs Şiir Ödülü,  2000 yılında Kayseri’de ANASAM adlı kuruluşun düzenlediği “Öğretmen” konulu şiir yarışmasında Jüri Özel Ödülü, Simav Anadolu Dergisi’nin 2000, 2001, 2002 ve 2003 yıllarında  serbest şiir yarışmasında jüri özel ödülleri, Aydın Söke Sarı Zeybek dergisinden röportaj  dalında birincilik, 2004’te   İzmir’de Yirçe Şiir Yarışması’nda üçüncülük ödüllerini aldı. Ayrıca resim ve fotoğraf sanatlarıyla ilgilendi. Posterlerden üç görünümlü Atatürk fotoğrafları çalışmaları yaparak, çeşitli illerde ve Lefkoşe’de otuz beşin üzerinde sergi açtı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve BESAM üyesidir.

ESERLERİ:

ŞİİR: Tohum (1990), Dağlar Kalktı Şaha (1991), Filiz (1994), Sonbahar Düşü Vurgunlar (1999),Yağmurlar Dolusu Islanmak (2006).

ÇOCUK KİTAPLARI: Şirin Yüzler (1995), Çocuk Artı Çiçek (2000), Ninemden Masallar (2006).

ÖYKÜ: Alara Yolu (1992), Etobur Öyküler (1993), İki Nokta ve Dört Gün (Kadriye Coşkun’la birlikte, 1996), Emanet Pabuçlar (2000), Bademler Çiçek Açtı (2004).

ARAŞTIRMA: Muhtaç Olduğumuz Kudret Atatürk (1999),  Neden Az Okuyor(muş)uz (2000).